3FM verkracht vrouwen via de Radio.

Verdrietig. Het is te erg voor woorden wat er met de twee meisjes is gebeurd afgelopen weekend. Dit zou geen enkele ouder mee mogen maken. Geen enkele ouder wens je dit toe. Onherstelbaar. Onomkeerbaar. Vreselijk.

Het gekke is dat de daders waarschijnlijk even oud zijn als de slachtoffers. Of iets ouder. Maakt niet uit. De vraag is, wat drijft een jongen van 15 om een meisje zo toe te takelen en zelfs van het leven te beroven?

Ik kan die jongens niet lezen. Daar heb ik niet de juiste opleiding voor gehad. Wat ik echter wel weet is dat de hedendaagse rap-muziek veel te veel grenzen overschrijdt. De rapteksten van 5 – 10 jaar geleden waren niet mals. Echter dat was kattenkwaad vergeleken met de teksten van BOEF, Josylvio en andere Youtubers die zich steeds vaker als artiest presenteren.

In de teksten van BOEF worden vrouwen gedecimeerd tot een wegwerpproduct waar je geen respect voor hoeft te hebben. Ze worden muzikaal verkracht. Steeds jongere kinderen blèren de teksten mee. Weten ze waar ze naar luisteren? Wat ze roepen? Misschien niet. Feit is wel dat ze het roepen. En ons brein is zo geprogrammeerd dat als je iets vaker hoort, of beter nog, zèlf zegt: dan onthoud je dat.

Op dat hele principe is marketing gebouwd. Een business van miljarden.

En wie draait deze muziek? Wie maakt het populair? 3FM bijvoorbeeld. Twee jaar geleden probeerde Giel Beelen nog een hitje te maken van het volslagen kansloze ‘nummer’  Drank & Drugs. Nu draait 3FM het liefst ieder uur Habiba. Omdat dat stoer is. En lekker urban.

Ieder jaar investeren we in de jeugd d.m.v. onderwijs en voorlichting. Maar de van overheidsgeld gefinancierde radio vindt het nodig om dat volledig te niet te doen met wat kansloze nummertjes van omhooggevallen Youtubers.

Ik wil graag pleiten voor een luisterwijzer: een kijkwijzer voor muziek. Met exact dezelfde pictogrammen als de kijkwijzer. Mijn advies? Alle ellende waarin vrouwen muzikaal worden verkracht zou niemand ooit hoeven te horen. Achttien+ label erop en nooit meer draaien op de Nederlandse Publieke Omroep.

En de ouders? Ga het gesprek aan over de teksten van de liedjes waar je kind naar luistert.


Edwin Rasser is eigenaar en kinderdj van Blijwin, met zijn kinderdisco’s treedt hij jaarlijks op voor tienduizenden kinderen.

2 gedachten over “3FM verkracht vrouwen via de Radio.”

  1. Eens met dat deze muziek veel invloed heeft op de jongeren. Maar ik vind de koppeling met de 2 meiden wat buiten context als hulpverlener zijnde. Wie weet wat de daders voor problemen of stoornissen hebben wat hen dreef tot hun daden (als ze het al hebben gedaan, vooralsnog worden ze genoemd als verdachte)
    We weten ook niet of ze naar boef luisterden, of gewelddadige spelletjes spelen op hun Playstation, of onder invloed stonden van wie of wat dan ook.
    Dit als inleiding gebruiken voor dit onderwerp klopte daarom voor mij niet helemaal.

    Maar het klopt dat ik om mij heen jongeren zie verharden. Straattaal ineens door iedereen wordt gesproken en ik jongens van jonge leeftijd zeer respectloos over meisjes hoor praten.
    Ik denk dat dit niet alleen de muziek is, de maatschappij draagt uit dat je moet presteren, bovenaan moet staan. En zij die dat met hun gegeven talent niet kunnen gaan schreeuwen, duwen anderen naar beneden, maken anderen zwart, om zelf maar boven water te blijven. En gezien er maar weinig plek is aan de top, zijn er veel mensen die zichzelf op die manier gaan laten zien

  2. Beste Edwin, als je alleen muziek wilt horen die jij ”verantwoord” vindt moet je maar een abonnement op Spotify aanschaffen. Sorry hoor, maar 3FM de schuld geven van een liedje met een tekst die jij te grof vindt? Beetje raar. Daarnaast, zo’n liedje de schuld geven van twee moorden op kinderen? Totaal respectloos en misplaatst. Bah.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *