No Boef

Als KinderDJ draai je echt niet alleen K3. Integendeel, enigszins afhankelijk van de leeftijd van het publiek ligt het percentage populaire/top40 muziek tussen de 40% en 90%. En de muziekwereld veranderd. Zeker voor mij als KinderDj. Steeds vaker wordt ‘youtube’ muziek aangevraagd. Muziek die geproduceerd wordt door self-made artiesten. Kijk bijvoorbeeld naar de PPAP rage. En in principe was Gangnam Style van PSY een paar jaar geleden al zo’n internet rage. Leuke, vrolijke liedjes waarbij je geen idee hebt wat er gezongen wordt. De melodie lijn is opgewekt en er kan flink op gefeest worden: ideaal materiaal voor een kinderdj.

Minder ideaal materiaal

Minder blij ben ik met de komst van de alternatieve rap scene. Anderhalf jaar geleden haalde ik nog flink uit naar het nummer ‘Drank en Drugs’ van Lil Kleine. De tekst daarvan is echter een kinderliedje vergeleken met wat rappers als Boef produceren.

Even uitleggen. Boef is een Vlogger/Rapper die er nogal lubere teksten op nahoudt. Ik ga een stukje citeren uit de songtekst van het ‘nummer’ Hosselen:

“Ik ben in de buurt, ik moet hosselen
Politie wil me pakken,
speel verstoppertje
Bitches willen plakken,
maar we fokken ze

Ja we fokken ze,
ik geef geen fok om ze
Ik ben in de buurt,
ik moet hosselen
Politie wil me pakken, speel verstoppertje
Bitches willen plakken,
maar we fokken ze
Ja we fokken ze, ik geef geen fok om ze”

Ik als volwassen KinderDJ van 27 vind eigenlijk dat dit nummer nooit door iemand gehoord zou hoeven te worden. In amerika wordt bij een ‘fuck’-je een nummer gemarkeerd als ‘explicit’. Dit nummer is echter zo voorbij alle grenzen van het toelaatbare dat zelfs een label ‘explicit’ niet meer zou volstaan. Voor teksten als deze zou een nieuw label moeten komen: Gewetenloos.

Waarom ik me hier druk over maak? Omdat hij wordt geadoreerd door een steeds jongere doelgroep. Kinderen van 9, 10, 11 jaar oud komen naar me toe en vragen of ik Boef kan draaien zodat ze dat vervolgens mee kunnen rappen. Dat wil ik niet. Dat kan ik niet.

Waarom ik dat niet kan? Omdat ik weet dat er altijd kinderen zijn die hier nog niet mee in aanraking zijn geweest en het stoer vinden om deze boef vervolgens op Youtube op te zoeken en ook te gaan volgen.

Boef of boef?
Allebei. Boef is, zoals hij zelf waarschijnlijk ook al wist toen hij zijn artiestennaam koos, een ‘boef’. In verschillende vlogs laat hij zien een beetje crimineel gedrag niet te schuwen. Stelen bij een benzinepomp, tijdens een (terechte) staandehouding een agent voor schut zetten (zie afbeeldingen boven).

Figuren als Boef zijn onderdeel van een verhardende samenleving en moeten zeker niet als rolmodel gezien worden door kinderen. Sterker nog, uberhaupt niet gezien worden door kinderen. Hierin zit een stuk verantwoording bij ouders (in gesprek gaan wie je wel volgt op internet en wie niet) maar ook bij Youtube. De laatste keer dat ik checkte zat Boef nog niet achter een leeftijdsgrens en was er ook geen mogelijkheid om hier toe een verzoek in te dienen bij Youtube/Google.

Tot slot zie ik een verantwoordelijkheid bij mij zelf. Ik ga geen Boef meer draaien. Ik maak een flyer waarin ik verwijs naar deze blog om mee te geven aan ouders en kinderen die verzoekjes indienen van boef Boef.


Edwin Rasser is eigenaar en kinderdj van Blijwin, met zijn kinderdisco’s treedt hij jaarlijks op voor tienduizenden kinderen.

Eén gedachte over “No Boef”

  1. Ik vind (nog steeds) dat jij als kinderdj hierin een geweldige keuze maakt. Een keuze die je als ouder of organisatie ook maakt als ze jou boeken. Vanuit professioneel oogpunt draag je een stukje verantwoordelijkheid wat je op een evenement wilt uitstralen. En jij hebt een duidelijke en heldere gedragscode. Complimenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *