Maak ’t mooier. Niet verderfelijk.

Ik word gek. Mijn naam is Edwin en ik ben Kinderdj. Ik probeer kinderen van de basisschool de avonden van hun leven te bezorgen door de allerleukste disco’s voor ze neer te zetten. En dat is tegenwoordig niet, zoals velen denken, het draaien van K3, Disneyliedjes en Tsjoe Tsjoe Wa. Dat betekent dat je hippe Top40 draait. Niets mis mee zou je denken. Tot je beseft dat vreselijke nummers (ik noem het bewust geen muziek) als “Ik wil met je sexen” en “Drank en drugs” hoog scoren in de hitparades.

Ludieke apres ski muziek als “Seks met die kale” bestaat al jaren en moeten kunnen. De overduidelijke knipoog en verder weinig aanstootgevende teksten zijn voor mij geen enkel probleem. Maar toen afgelopen weekend het nummer “Drank en Drugs” voor het eerst op een disco feestje werd aangevraagd door een 12-jarige werd ik gek. Niet van buiten, van binnen.

Ik kan het een 12-jarige niet kwalijk nemen dat ze een populair nummer aanvraagt. Ik vind wel dat je het een platenlabel kwalijk kan nemen dat een nummer met teksten als “alle tieners zeggen ja tegen MDMA” überhaupt uit durft te brengen. Je kan het Youtube kwalijk nemen dat dit soort rommel niet direct verwijderd wordt. Je zou het mij kwalijk kunnen nemen als ik dit nummer zou draaien zonder dit soort zinsnedes weg te bliepen. Want dat doe ik. De populariteit van dit soort teksten is een gevaar voor de ontwikkeling van het kind en daarmee voor de toekomst van onze samenleving.

Ik ben absoluut niet voor een verbod. Je ziet in landen als de Verenigde Staten waar het wel verboden is dat het probleem nog veel groter is (vertaal de tekst van een willekeurig liedje uit dit land en je weet waarom). Ik doe aanspraak op een stuk fatsoen. Het fatsoen van Radio stations die deze rommel draaien, Het fatsoen van “artiesten” die dit soort zooi schrijven (waarschijnlijk onder invloed van MDMA) en het fatsoen van contentplatformen als Youtube die deze zooi niet weren. En wat mij betreft is een leeftijdsgrens niet eens voldoende. Niemand, ook volwassenen niet, krijgt een blijere blik op de wereld van dit soort gedrochten.

Het is makkelijk om goedkoop te scoren met rommel. Echter maak je de wereld een stuk mooier en blijer als je kan scoren zonder kinderen te verpesten.


Edwin Rasser is eigenaar en kinderdj van Blijwin, met zijn kinderdisco’s treedt hij jaarlijks op voor tienduizenden kinderen.

15 gedachten over “Maak ’t mooier. Niet verderfelijk.”

 1. Vindt je ook niet dat je moralistisch gezever beter in de kerk kunt laten?

  En of dat alle tieners Ja zeggen tegen MDMA, je moet toch wat als jongere die zin heeft in een roesje en de leeftijd om alcohol aan te mogen schaffen naar achttien jaar is verschoven en de lokale schoolpleindealer naast wiet wel coke heeft maar dat is nou eenmaal zo duur, dus zegt de jeugd massaal Ja tegen MDMA. En zo te horen zou een pilletje jou ook wel goed doen je lijkt mij wat gefrustreerd. Relativeert de boel heerlijk.

  Wat ik eigenlijk wil zeggen is, er zijn genoeg echte problemen om je zorgen om te maken, niet de teksten van wat stomme liedjes die iedereen toch over een maand of wat weer vergeten is. Alsof er in mijn of jouw jeugd geen discutabele platen te luisteren waren, dit gaat mij namelijk te veel de richting op als men in de USA doet, twee jongeren schieten hun school aan flarden, maar Marilyn Manson heeft het gedaan met zijn muziek dat is de oorzaak van de ellende, niet de sociaal culturele problemen waar de kinderen tegenaan liepen. Makkelijk de schuld ergens anders zoeken terwijl de grond van de problematiek ergens anders ligt.

  Maar ja, die onderbuik hé

  1. Het gaat om het cognitieve effect van de tekst. “Alle tieners zeggen ja tegen MDMA”. Als je dat vaak genoeg meezingt slaan je hersens van zelf op dat het normaal is om daar ja tegen te zeggen.

   Praat eens met een willekeurige marketeer 😉

   Voor de rest, ik ben niet gefrustreerd. Ik denk alleen dat de wereld mooier zou zijn als we kinderen niet op jonge leeftijd aanleren om ja te zeggen tegen MDMA.

   1. Volgens die redenering is de muziek er de reden van dat ik dan steeds seks met die blonde wil. En ik val notabene op brunettes. Het is te gemakkelijk dat op de muziek af te schuiven, veel te gemakkelijk zelfs. Ik roep ook niet who the fuck is Alice, als een Alice zich eens voorstelt.

    Nee sorry daar ga ik niet in mee, het is mij te simplistisch gedacht.Ik snap waar je heen wilt betreffende conditionering, maar zo’n vaart zal dat niet lopen. Dat loopt wel los. Ze komen vroeg of laat toch in aanmerking met drugs, leer er liever verantwoordelijk mee om te gaan dan krampachtig te verschieten in verboden en geboden, dat heeft nog nooit werking gehad. Averechtse werking misschien, maar zelden de bedoelde werking.

    Jij weet toch ook wel dat die dingen die verboden zijn nou juist aantrekkingskracht hebben. Door die obscuriteit maak je het gewild. Ik ben van mening dat deze hetzes een averechts effect hebben. Immers als al die volwassen zeikerds tegen zijn, dan moet het wel goeie shit zijn, toch?

    Ik wil nog wel een stap verder gaan, ik zou liever zien dat mijn kinderen verantwoordelijke en gematigde MDMA gebruikers zijn dan alcohol drinken ivm met de nadelige effecten op de gezondheid van een ontwikkelend brein, maar dat terzijde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *